Materiały zastępcze dla papieru i plastiku

Być może nie każdy z nas zdaje sobie z tego sprawę, lecz niewielkim kosztem przyczynić możemy się do poprawy stanu naszego środowiska. Poniżej dwa przydatne eko produkty, które warto wprowadzić do swojego codziennego życia już dziś.
Średni wskaźnik wykorzystania makulatury na naszym kontynencie wynosi 43 procent. Ewenementem na skalę światową są mieszkańcy Austrii, którzy to rocznie odzyskują do 120 procent papieru. Pomysł na nowe źródło pozyskiwania tego surowca pojawił się w krajach mało rozwiniętych i obecnie cieszy się popularnością na całym świecie. Jest on wolny od zanieczyszczeń bakteryjnych i obcych zapachów, w 100 procentach ekologiczny oraz biodegradowalny – zamiast chloru używa się tu bowiem sody kaustycznej. Pierwszy tego typu eko papier powstał z odchodów słonia, obecnie jednak uzyskać można go z odchodów każdego roślinożercy, który nie trawi celulozy. Do tego celu wykorzystuje się kał owiec, nosorożców, reniferów, pand oraz kangurów. Przykładowo, słoń każdego dnia wydala 50 kilogramów odchodów, co daje 115 kartek papieru. Po zebraniu kału jest on płukany, a następnie gotowany przez 5 godzin z sodą kaustyczną. Kolejny etap to rozdrabnianie włókien, farbowanie, formowanie kul o określonej wielkości, rozprowadzanie materiału na ramie z siatką i suszenie na słońcu. Na koniec surowiec jest oddzielany od siatki i piaskowany dla uzyskania gładszej tekstury.

Biodegradowalne naczynia

Kolejny pomysł to jadalne, ekologiczne i biodegradowalne naczynia jednorazowe produkowane z otrąb pszennych. Nie zawierają one żadnych dodatków, konserwantów ani ulepszaczy. Są one również estetyczne oraz niezwykle funkcjonalne – po zakończonym posiłku możemy je wyrzucić (wymieszane z pozostałymi odpadami przyspieszą ich ogólny rozkład) lub nakarmić nimi nasze zwierzęta – posmakują one zarówno zwierzętom domowym, gospodarskim, jak i dzikiej zwierzynie oraz ptactwu. Talerze tego typu używane są zarówno w domach, jak i w trakcie różnego rodzaju imprez czy wyjazdów. Coraz częściej korzystają z nich także restauracje, puby i kawiarnie. Ich termin do spożycia jest bardzo długi – wystarczy, że będziemy je przechowywać w suchym miejscu, a posłużą nam przez wiele miesięcy.